Author: admin

Home » Archives for admin
МЕТОДОЛОГИЈА ЗА ЗГОЛЕМУВАЊЕ НА ЕНЕРГЕТСКАТА ЕФИКАСНОСТ КАЈ ПОСТОЕЧКИ И НОВИ ОБЈЕКТИ
January 15, 2021June 22, 2022
Post

МЕТОДОЛОГИЈА ЗА ЗГОЛЕМУВАЊЕ НА ЕНЕРГЕТСКАТА ЕФИКАСНОСТ КАЈ ПОСТОЕЧКИ И НОВИ ОБЈЕКТИ

КАКО ДО ЕНЕРГЕТСКИ ЕФИКАСНИ ОБЈЕКТИ? Градежната индустрија со години наназад е една од најразвиените и најважните индустрии инволвирани во природниот раст на градовите, но истовремено е и една од индустриите кои најмногу придонесуваат кон глобалното загадување. Според статистиките, во оваа индустрија се користат дури 50% од глобалните природни ресурси, 40% од енергијата, а во целиот...

Придобивки од употреба на сончевата енергија наспроти традиционални извори
January 11, 2021June 22, 2022
Post

Придобивки од употреба на сончевата енергија наспроти традиционални извори

Фактот дека градот Скопје има мошне поволна географска положба, како и дека просечното дневно сончево зрачење на неговата територија изнесува 4,06 kWh/m2, претставува силен поттик за изнаоѓање нови решенија и разгледување на сите технички можности за примена на фотоволтаичните системи. Големиот број на сончеви денови само дополнително придонесува за преземање соодветни мерки и чекори коишто...

Повик за заедничка акција – коментари кон Нацрт-закон за прогласување на дел од Шар Планина за национален парк
November 17, 2020June 22, 2022
Post

Повик за заедничка акција – коментари кон Нацрт-закон за прогласување на дел од Шар Планина за национален парк

Драги сограѓани, Здружението за заштита на животни и животна средина Е.Д.Е.Н. и Граѓанската иницијатива Охрид ЅОЅ се приклучуваат на борбата за спас на Шар Планина. Во тек е процес за усвојување на Нацрт-закон за прогласување на дел од Шар Планина за национален парк. Нацрт-закон кој НАВИДУМ ќе обезбеди заштита на Шар Планина, а во суштина...

Граѓански буџетски форум „Моја заедница. Моја визија.“
September 17, 2020June 22, 2022
Post

Граѓански буџетски форум „Моја заедница. Моја визија.“

Граѓанскиот буџетски форум се одржа на 16 септември, во Градскиот парк во Скопје. Беше организиран во соработка со Драгана Велковска, активистка за заштита на животни и животна средина и членка на Советот на Град Скопје.

Честит 1 Mај:               Исповед на работничка во кланица
May 1, 2020June 22, 2022
Post

Честит 1 Mај: Исповед на работничка во кланица

Во Велика Британија секој месец се убиваат околу 100 милиони животни за месо – но, многу малку се зборува за луѓето кои убиваат. Една поранешна работничка во кланица ја опишува својата работа и последиците од таа работа врз нејзиното ментално здравје. Предупредување: Овој напис може да вознемири дел од читателите. Како дете сонував дека еден...